Novinky

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem, potřebujete s něčím poradit? Zavolejte nebo napište na tel. 774 221 142 nebo pošlete mail, budu Vám rád nápomocný.

Materiály

Chirurgická ocel je velmi tvrdý, poměrně těžký kov, světlé barvy. Je barevně stálá, nečerná, neoxiduje. Vetšinou populace je dobře snášena.

Titan je hypoalergenní kov (nezpůsobující alergické reakce). Lehce tmavší barvy, nošený oproti oceli více šedý. Je velmi lehký, tvrdý a mimořádně odolný vůči korozi.

U nových šperků je barva chirurgické oceli a titanu téměř identická. Ocel je ale v porovnání s titanem přeci jen o trošku světlejší barvy. Titan má lehce "zakouřený" nádech.
Oproti tradičním kovům používaným ve šperkařství, jako je zlato a stříbrochirurgická ocel a titan lépe odolávají díky vyšší tvrdosti i dlouhodobému nošení bez hlubokých vrypů. A to i u tak namáhaných šperků, jako jsou prsteny. Kameny zasazené v těchto pevnějších materiálech mají vyšší trvanlivost, než ve zlatě, natož měkkém stříbře.

 

Hlavní výhody titanu jsou jeho velmi vysoká biokompatibilita, která titan předurčuje pro dentální a chirurgické implantáty. V současné době přibývá stále více lidí, u kterých se projeví alergie na kovy jako jsou nikl, kobalt a chrom nebo také zlato a stříbro. Titan je pro alergiky jeden z mála vhodných kovů, který absolutně nereaguje s pokožkou ani tkáněmi. Je to nemagnetický kov se skoro poloviční hmotností oproti chirurgické oceli. Příjemná je i velmi nízká hmotnost titanu a nízká tepelná vodivost, kterou oceníte zvlášť při velmi nízkých teplotách, šperky z něj nestudí.

 

Chirurgická ocel



Základem oceli je austenitická struktura, která je dána hlavními legujícími prvky, a to chromem a niklem. Tato slitina, která obsahuje až 18% chromu a 10-12 % niklu je velmi stabilní a využívá se v nejrůznějších oborech lidské činnosti. Počínaje nádobím a konče chirurgickými implantáty. V této souvislosti se mluví o tzv. chirurgické oceli.

Chirurgická ocel 316L

+ hypoalergenní kov
+ světlá barva
+ velmi dobrá odolnost vůči korozi
+ vysoká tvrdost

- vyšší hmotnost než titan
- obsahuje nikl, nikl se neuvolňuje
- prsteny nelze zmenšovat

 

Titan



Titan je polymorfní lehký kov s vynikající odolností vůči korozi a výbornými mechanickými vlastnostmi. Je absolutně nealergickým kovem a ve variantě Grade2 má i dostatečnou pevnost a tvrdost. Titan se vyrábí v několika modifikacích od čistého kovu, který je měkký a tvárný až po velmi tvrdé slitiny 6Al4V, která v provedení ELI je vhodná i pro chirurgické implantáty.

Titan

+ hypoalergenní kov
+ neobsahuje nikl
+ velmi nízká hmotnost
+ vysoká tvrdost
+ velmi vysoká odolnost vůči korozi
+ vysoká biokompatibilita
+ nízká tepelná vodivost

- tmavší barva, zvlášť matový
- prsteny nelze zmenšovat

 

Chemické složení materiálů


  Ti Al V Ni Cr Mo
Ocel 316L - - - 10-12% 16.5-18% 2-2.5%
Titan grade 1 99% - - - - -
Titan grade 2 98% - - - - -
Titan 6AL4VELI 89-91% 5.5-6.8% 3.5-4.5% - - -

Ti - Titan, Al  - Hliník, V - Vanad, Ni - Nikl, Cr - Chrom, Mo - Molybden