Novinky

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem, potřebujete s něčím poradit? Zavolejte nebo napište na tel. 774 221 142 nebo pošlete mail, budu Vám rád nápomocný.

Kameny

Snubní prsteny osazuji kubickými zirkony Swarovski nebo přírodními diamanty ve vysoké kvalitě a certifikátem pravosti. Vzhledem k trvalivosti doporučuji prsteny osazovat spíše brilianty (diamanty). Brilianty jsou velice tvrdé a odolné kameny. Lehce vydrží každodenní nošení a zátěž jaká je kladená na prsteny. Zirkony nemají takovou životnost, časem ztrácejí svůj lesk.

 


Zirkony



Téměř všechny kubické zirkony se chemicky skládají z oxidu zirkoničitého a oxidu yttria. Oba tyto materiály jsou neprůhledné, bílé rudy. Když se společně roztavý za vhodných podmínek, kombinují se tak, že po vybroušení tvoří překvapivě brilantní a jasný krystal, který je svým vzhledem považován za kámen nejpodobnější diamantu.

Kubický zirkon je kvalitní a cenově dostupný. Je to bezesporu nejlepší napodobenina diamantu, která je v dnešní době k dispozici. Je to pevný materiál s téměř identickou barvou jako diamant, ale je měkčí a křehčí.

Tvrdost kubického zirkonu je přibližně 8 podle Mohsovy stupnice tvrdosti, kde diamant zaujímá poslední, desátou pozici.

 

Brilianty



Briliant = Diamant vybroušený do kulatého briliantového brusu.

Diamanty jsou velice tvrdé a odolné kameny.

Diamant je nejtvrdší látkou vůbec a je také nejvyšším, desátým, členem Mohsovy stupnice tvrdosti. Je 150 krát tvrdší než korund, který zaujímá devátou příčku stupnice. Z toho vyplývá, že diamantem by se nám mělo podařit rýpnout do kteréhokoli jiného kamene a naopak žádnou látkou není možné rýpnout do diamantu.
Diamant má vysokou hodnotu indexu lomu světla - 2,418

Kvalita všech diamantů se určuje podle tak zvaných 4 C.


Carat - Váha

Pro stanovení hmotnosti diamantů (a valnou většinu jiných drahých kamenů) se používá jednotka metrický karát, zkratkou je ct.
1 ct = 0,2 g

 

Clarity - Čistota

Čistota se u diamantů udává ve zkratkách.

FL (Flawless) Diamant neobsahuje žádné nečistoty nebo vnitřní nehomogenity větší než 5 mikronu ani vnější vady kvality brusu. Nutné je použití binokulárního mikroskopu s osvětlením v temném poli.

IF (Internally flawless), LC (Loup clean) - Diamanty bez vnitřních vad větších než 5 mikronu, které pro drobné vady kvality brusu nemohou byt klasifikovány stupněm FL. Nutné je použití binokulárního mikroskopu s osvětlením v temném poli.

VVS 1, 2 (Very very small inclusions) - Diamanty obsahují velmi malé inkluze, velmi těžko objevitelné kvalifikovaným pozorovatelem s použitím 10-násobné zvětšující lupy.

VS 1, 2 (Very small inclusions) - Velmi malé inkluze, obtížně registrovatelné kvalifikovaným pozorovatelem s použitím 10-násobné zvětšující lupy.

SI 1, 2 (Small inclusions) - Malé inkluze snadno objevitelné kvalifikovaným pozorovatelem při použití 10-násobné zvětšující lupy. Inkluze nesmějí být viditelné pouhým okem při pohledu na kámen shora (přes tabulku).

I, P1, P2, P3 (Imperfect resp. Pique – čti piké).

P1 - Inkluze viditelné v broušeném kameni pouhým okem, které nemají negativní vliv na lesk diamantu.
P2 - Inkluze snadno viditelné v broušeném kameni pouhým okem, mající lehký vliv na lesk diamantu.
P3 - Rozsáhlé inkluze velmi snadno viditelné v broušeném kameni pouhým okem, mající značný negativní vliv na lesk diamantu.

 

Colour - Barva

Označení barev u diamantů.
D – výjimečně bílý +
E – výjimečně bílý
F – vzácně bílý
G – bílý +
H - bílý
I, J – bílý, slabě zbarvený
K, L – bílý zbarvený
M, N – velmi světle žlutý
O, P, Q, R – světle žlutý
S, Z - žlutý

 

Cut - Brus

Většina diamantů se brousí do 57 či 58 plošek (faset) briliantového brusu. Optimálně vybroušený diamant reflektuje maximum přijatého světla.
Správně vybroušený briliant odráží světlo z jedné fasety na druhou a opět horní částí kamene ven.
Příliš vysoký (dlouhý) brus způsobuje únik světla směrem do stran.
Příliš nízký (plochý) brus způsobuje únik světla směrem dolů.